Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Laptermékek választása környezettudatosan - Te is tehetsz a jövőért!

Kelemen Richárd
2022. 05. 11. 00:00:00
Laptermékek választása környezettudatosan - Te is tehetsz a jövőért!
Környezetünk folyamatos rongálása, a felelőtlen ipari magatartás és a meggondolatlan vásárlói szokások miatt lassan, de biztosan napjaink égető problémájává vált a globális felmelegedés és klímaválság. Éppen ezért törekednek egyre inkább a világszerte elismert nagyvállalatok és a lokális kisvállalkozások a környezet megkímélésére, az újrahasznosításra, továbbá az ilyen szempontból is jól mérlegelt üzletpolitikára.

Bizonyára mindannyian meglepődnénk, ha összeszámolnánk otthonunk bútorzatainak összsúlyát. Ezen bútorok manapság 95%-ban bútorlapokból, vagy egyéb préselt laptermékekből állnak össze. Egy ilyen jelentős igény kielégítésekor nagyon nem mindegy, hogy a gyártó, akitől vásárolunk, milyen módon és hozzáállással vállal szerepet a környezet védelméért – hiszen a gyártás folyamata radikálisan befolyásolja közvetlen élőhelyünket, és tágabb értelemben klímánkat is.

Felmerülhet tehát a kérdés, hogyan tudok jó döntést hozni a laptermékek kiválasztásánál, ha tudatos, mi több – tudatos vásárló vagyok?! Miközben keressük álmaink konyhájának vagy gardróbjának színeit, irodánk falburkolatát, igyekezzünk olyan gyártót találni, aki odafigyel a következő kritériumpontokra:

Egy fenntartható jövőt előtérbe helyező laptermékeket gyártó vállalat anyagbeszerzését, alapanyag választását olyan tanúsítványok figyelembevételével teszi, mint pl. az ISO 38200 szabvány, amely biztosítja, hogy a felvásárolt faanyag 100%-ban ellenőrzött minőségű, legális forrásból származik. Fontos a jő minőségű faanyag, de olyan helyről, ahol nem pusztítják illegálisan, tudatlanul, és megfontolás nélkül az erdei ökoszisztémát, illetve biztosítják az élő fa utánpótlását, az újratelepítést.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a fát kitermelő üzemek minél közelebb legyenek ezekhez a forrásokhoz, hiszen a szállítás során felhasznált éves szinten több millió liter üzemanyag elégetése teljesen felesleges és egyértelmű környezetrongálás.

Fontos továbbá, hogy az ilyen módon beszerzett faanyagokat maradéktalanul és hasznosan dolgozzák fel, hogy a fa minden részét valamilyen formában fel tudják használni, így csökkentve a pazarlást. Erre szolgál például az ISO 50001, ISO 14001 és EMAS szabványok előírása, mely a gyártás környezetvédelmi jellemzőinek folyamatos javítását tűzi ki célul.

Napjainkban kritérium ponttá vált, hogy a gyártás során keletkező hulladékokat is megfelelően hasznosítsák újra, például a bútorokból, raklapokból vagy csomagolóanyagokból származó anyagokat újra felhasználják termékeik előállításánál, ezzel megóvva a nyersanyag erőforrásainkat, és meghosszabbítva a CO2 tárolás hatását.

Ne feledkezzünk meg ugyanakkor arról sem, hogy e termékek feldolgozva otthonunkba, életterünkbe kerülnek, és az egészségünkre is közvetlenül hatással lehetnek. Igyekezzünk tehát olyan gyártó termékeit választani, amik a termékgyártásnál nem használnak egészséget károsító ragasztóanyagokat, agresszív kemikáliákat.

Cégünk évek óta jó szívvel használja fel bútorgyártásnál és ajánlja szakembereknek az Egger laptermék kínálatát, mely fokozottan törekszik a fenti értékek betartására, e mellett pedig egy igényes és igazán minőségi kínálatot nyújt Neked!


Hozz tudatos döntést! Tekintsd meg az alábbi termékeket, és találd meg kedvenceidet:

Egger bútorlapok >>

Egger munkalapok >>

Egger konyhai hátfalak >>