Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Belsőépítészeti stílustanácsadó, I. rész: Az indusztriális lakberendezés

Kelemen Richárd
2022. 04. 11. 11:00:49
Belsőépítészeti stílustanácsadó, I. rész: Az indusztriális lakberendezés

Kerülnéd a tömegcikkeket, és utálsz átlagos lenni? Akkor ez most Neked szól! Egybefüggő, nagy terek, sok fény és a gyárak, raktárak hangulatvilága. Ha szabadságvágyadat akarod megjeleníteni a lakásban, válaszd az indusztriális stílust, amivel garantáltan otthonra találsz. Bejegyzésünkben sok tippet kaphatsz, ha az egyediséget és a nyers erőt választod.


 

Ez az irányzat leginkább a 20. században az ipari válság után nyert nagy teret magának, amikor eleinte maréknyi szabadszellemű életet élő művészlélek beköltözött az üresen hagyott gyárépületek csupasz falai közé. Idővel ez igazán egyedi, egyben a szó nemesebbik értelmében vett hanyag lakberendezési stílust alkotott, aminek a vezérelve az egyszerűség, és praktikum lett.

Ennek a különleges életteret nyújtó stílusnak meghatározó jellemzője az ipari építészet láthatóvá tétele. Fedetlenül hagyott téglafalazat, nyers beton burkolatok. Oszlopok, gerendák, vascsövek, amelyeket nem hogy elrejtenénk, inkább előtérbe helyezzük őket.  A magas belmagasság és a nagy üvegfelületek pedig igazán valódivá teszik az indusztriál benyomást.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tulajdonságokat, amelynek mentén te is kiszabadíthatod otthonodat a megszokottság börtönéből:

  • mennyezet és falak: Hagyd szem előtt a gépészeti szerelést: Rézcsöveket, vezetékeket, fűtéscsövet. A mennyezeti lámpa legyen robosztus, tekintélyt parancsoló. Ha idegenkedsz, a porózus beton használatától a falazaton, felületeken, akkor sem kell aggódnod. A piacon ma már számos beton hatású alapanyag kapható - munkalapok, padlóburkolatok, tapéták – melyek tökéletesen kiváltják ezt a hatást. A lenti linkeken megtalálhatsz jó párat ezekből. Ha lehetőség van rá, szabadulj meg minden felesleges térelválasztó faltól, minél nagyobb az egybefüggő tér, annál jobb!
  • ajtók és ablakok: A nagy belső térhez nagyméretű nyílászárok illeszkednek. A tervezés során ezt figyelembe kell venni. Ha ez már adottsága otthonodnak és nehézkes lenne az átalakítás, akkor sincs gond, például egy kisebb ajtónyílást le lehet fedni egy nagyobb tolóajtólappal, így becsaphatod a térérzékelést.
  • berendezés: A bútorzatot mindenképp az egyszerűség, a letisztult vonalak, az elegáns formák jellemezzék. A felület tükrözze a nyers erőt, a tisztaságot. Kínálatunkban is számos olyan laptermék elérhető, melyek jól beleilleszkednek ebbe a világba, legyen az kőhatású vagy texturált felület, meg fogod találni a hozzád illőt.
  • konyha, étkező és nappali: szándékosan vettük egy kalap alá, hiszen az indusztriális stílus alapjegye, hogy ez a két élettér hatásosan egybeolvadhasson, és egy térben találhasson egymásra. TIPP: elrendezésnél vedd figyelembe, hogy a kanapédról jól látható legyen nem csak a TV, hanem a konyha szíve is, ahol ételeidet készíted.

  • hálószoba: kerüljenek előtérbe a semleges színek, vegyítve a durva felületekkel, nyers szövetekkel. Legjobb ha a háló egyik oldaláról teljesen nyitott marad, de ha ezt soknak érzed, használhatsz akár tolóajtót, vagy paravánt is.

  • fürdőszoba: kulcselem, hogy minél több fémet jelenítsünk meg a térben a csaptelepeken kívül is. Nyers fém rácsok, rozsdamentes tárolók, inox fogantyúk és akasztók.

  • kiegészítők: jól beleillenek az enteriőrbe a régies, használt, ütött-kopott használati tárgyak, pl. egy rozsdás kerékpár, vagy az asztal közepére helyezett különleges borosüveg is, gondolkodj szabadon!
  • színek: semleges színeket használjunk, mint például a szürke, a fekete, a fehér, de ízlésesen ötvözhetjük ezeket például a rozsdabarna melegségével is ott, ahol ez szükséges.

Összefoglalva: bátran alkalmazzuk a befejezetlenség hatását, használjunk nyers erőt sugárzó felületeket, engedjünk be mindenhová annyi fényt, amennyit csak lehetséges, és engedjük szabadjára a fantáziánkat kiegészítők terén is!

Itt pedig sok értékes terméket találsz, ha ezt a stílust választanád életed új színterévé: