Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Belsőépítészeti stílustanácsadó, II. rész: A minimal lakberendezés

Kelemen Richárd
2022. 05. 12. 13:07:36
Belsőépítészeti stílustanácsadó, II. rész: A minimal lakberendezés

Ha nem szereted a giccseset, kerülöd a cicomát és egyszerű, letisztult, de ugyanakkor harmonikus otthonra vágysz, akkor a minimál stílusú lesz a Te utad! Ha kedveled ezt a hatásvilágot, és könnyen azonosulsz a tiszta felületekkel, akkor bizonyára rendszerető személyiség vagy, így ha minimál otthont álmodtál meg magadnak, jól fogod magad érezni, és az otthonod maximálisan ki fogja szolgálni az igényeidet.


 

Rendezett tér, kézenfekvő elrendezés, tiszta vonalak

Mielőtt hozzálátnál megtervezni a kivitelezést, fontos hogy letisztázd magadban: Hogyan élek, milyen eszközöket használok nap, mint nap, hogy alakul a napi rutinom? Ha ezekre a kérdésekre biztonsággal választ adsz, az segíteni fog az élettér megtervezésében. Fontos, hogy végiggondold, hogy mik azok a tárgyak, amiktől meg kell válnod, ami már nem illik a stílusodba, vagy amit régóta nem használsz, csak magaddal cipeled, akár a kabalákat.

Ügyfeleinket erre sarkallva többször megtapasztalom, hogy a holmik fele felesleges csecsebecse. Ha ezektől képesek vagyunk megszabadulni, sokkal nyugodtabb lesz a lelkünk is, amikor új köntösbe öltözik a ház. Ez persze nem jelenti azt, hogy meg kellene válnunk az emlékeinktől, akár a családi ereklyéktől! Találj nekik új helyet, zárd őket keretbe, adj új mondanivalót nekik! Szelektálj, rendszerezz, készülj fel a megújulásra!

Lágy színek – semleges hatás = nyugalom

Ne felejtsd el, a végcélunk a visszafogott nyugalom, a tiszta felületek, így válassz minél lágyabb és semlegesebb színeket. TIPP: Ha kevés fény érkezik a belső térbe, használj melegebb színeket, ezzel jól kompenzálhatod a sötétebb részeket, zegzugokat! Ilyen esetben a sárgásabb színek segítenek, de figyelj rá, hogy ne legyen túl harsány. Ha az élettér adottsága a világosság, jöhetnek a hidegebb tónusok. Semmiképpen nem markáns, inkább pasztell!

Harmónia és minőség

Az összhang nem jelent egyet az unalommal! Érdemes ugyan egyforma és harmonikus színben gondolkodnunk, de használhatunk más struktúrájú, különböző felületű anyagokat ugyanolyan árnyalatban, ezzel minőséget és erőt sugallunk a szelíd rend mögött!

Mindenek előtt: SZIMMETRIA!

A hangsúlyosabb bútorokat, vagy akár berendezéseket próbáljuk meg szimmetrikusan elhelyezni a térben, és ugyanezt kövessük a tárolóinknál, ülőalkalmatosságainknál. Ebben a stílusban sajnos nincs helye a polcon felsorakoztatott dísztárgyaknak, de egy-két ízléses gyertya vagy szobor még tökéletesen harmonizál, ha hasonló a színvilága. Geometriai alakzatok közül a legdominánsabbnak az egyenesnek kell lennie. Ezt érdemes figyelembe vennünk bútorainknál éppúgy, mint a lakástextíliáknál.

Pár apró trükk:

Alapvetően ezt a stílust nagyobb terekhez tartjuk ideálisnak, azonban nem árt, ha tudod, hogy pár apró trükk segíteni fog, hogy a tér nagyobbnak és rendezettebbek tűnjön. Egy nagyméretű állólámpa felfelé nyújtja a teret, akár egy oszlop, míg a tér közepébe elhelyezett hosszúkás asztal növeli a szélességérzetünket!

Elhoztunk néhány alapdarabot, amiket mindenképp érdemes fontolóra venned! Íme: